Infolinia: 0 801 50 68 00
Telefon +48 42 6306070
tel/fax +48 42 6306800
pon-pt: 10:00 - 18:00
sobota: 10:00-14:00
wycieczki do Wiednia

AGENCJA TURYSTYCZNA

wczasy w Czarnogórze

WCZASY

WYCIECZKI

KONFERENCJE, INCENTIVE

WILEJKA - informacje
Ogólne warunki uczestnictwaUmowa zgłoszenieTU JESTEŚMYOpinie o biurzeCertyfikatyKalendarium 2017
wycieczki do Uzbekistanu wycieczki do Petersburga wycieczki do Wilna sylwester w Wilnie pielgrzymki na Litwę wycieczki na Białoruś wycieczki do Gruzji wycieczki do Bułgarii pielgrzymki zagraniczne wczasy w Bułgarii sylwester we Lwowie wczasy w Chorwacji wczasy w Czarnogórze sanatoria na Litwie



Uniwersytet Łódzki
Wydział Nauk Geograficznych


Łódź, 11.04.2011r


Podziękowanie


Zakład Dydaktyki Geografii Uniwersytetu Łódzkiego i studenci kierunku geograficznego serdecznie dziekują Państwu za ufundowanie nagrody w postaci:
- Czterodniowej wycieczki do Wilna lub Lwowa


dla laureata


XXI EDYCJI KONKURSU WIEDZY GEOGRAFICZNEJ O POLSCE „Znaszli swój kraj” organizowanego przez Zakład Dydaktyki Geografii w dniach 27-27 marca 2011r,


Z poważaniem
Kierownik
Zakładu Dydaktyki Geografii UŁ
prof.nadzw.dr hab. Elżbieta Szkurłat

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


NZSS „Solidarność” Region Mazowsze


Międzynarodowa Komisja Koordynująca Nr.5
Pracowników Oświaty i Wychowania
00-281 Warszawa, ul. Jezuicka 4,




Warszawa, dnia 11 lutego 2011 roku




Szanowny Panie


Proszę przyjąć nasze serdeczne podziękowania za dziesięcioletnią współpracę i organizowanie dla nas od 2002 roku wyjazdów Pielgrzymki Młodzieży Warszawskiej na Polski Cmentarz Wojenny w Katyniu. Pomoc Agencji Turystycznej WILEJKA oceniamy bardzo wysoko i niezwykle profesjonalnie. Wszyscy uczestnicy, a było ich w minionych dziesięciu latach wielu, dołączają się do naszych podziękowań i gratulacji. Bez Państwa pomocy nasze Pielgrzymki nie byłyby tak udane. Szczególne podziękowania składamy za organizacje wyjazdów w okresie: 24-26.04.2008r., 25-27.04.2009r. I 19-21.04.2010r.
Szanowny Panie, mam nadzieję, że nasza współpraca w następnych latach będzie przebiegać równie pomyślnie, czego Państwu, uczestnikom Pielgrzymek i organizatorom serdecznie życzę.



Łączę wyrazy szacunku Halina Kurpińska

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam,dziękujemy,za wspaniałe wycieczki na Białoruś.Wyprawa była 
przeprowadzona z pełnym profesjonalizmem,czuliśmy się docenieni i 
bezpieczni.Zobaczyliśmy wiele ciekawych miejsc bliskich naszym 
sercom.Ogromne wzruszenie przeżyliśmy w Kuropatach,Zaosiu i 
Nowogródku.Zachwyciliśmy się dworkiem Kościuszki.Pełni uznania jestesmy 
dla odbudowy Miru i Nieświeża. Specjalne podziękowania kierujemy dla 
pani Hani Masalskiej naszej pilotki,która zapewniła nam niezapomniane  
przeżycia.Pragniemy również podziękować kierowcy, który wiózł nas 
bezpiecznie i z dużą kulturą.W imieniu uczestników wycieczki w dniach 
19-24 kwietnia Anna i Jan Kośliccy   05.05.2010


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lublin 22.07.2010

Szanowni Państwo
Właściciele i Pracownicy
Agencji Turystycznej
Wilejka w Łodzi

Z wielką przyjemnością pragnę podziękować za wspaniale zorganizowaną wycieczkę na Litwę, której uczestnikiem byłam w dniu 14-18 lipca 2010r. Szczególne podziękowania kieruję do Panów: Pilota i Kierowcy, którzy to wykazali wielką troskę w stosunku do każdego uczestnika wycieczki, a profesjonalizm, uprzejmość i wspaniała kultura osobista obydwu Panów – były bardzo widoczne. Szczerze wyrażam podziw dla umiejętności tworzenia atmosfery zwłaszcza w czasach modnej roszczeniowości.
Gratuluje i serdecznie pozdrawiam

Z wyrazami uznania
Bożena
z Lublina

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Battrop 05.08.2010
Szanowni Państwo!!!

Tą drogą pragniemy gorąco podziękować za tak udana Pielgrzymkę do Katynia i Kozielska. Ten wyjazd zorganizowany przez Państwa, był dla na Polaków, zamieszkałych i urodzonych na obczyźnie namacalną historią naszej tożsamości.


Dzięki Pani Lange, która stworzyła nam niezapomnianą patriotyczna atmosferę, mogliśmy oddać hołd naszym bliskim i przeżyć chwile, z których czerpać będziemy moc, by z dala od Polski być dumnym ze swojego pochodzenia!



Z Poważaniem
Iwona

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Łódź, dnia 16 czerwca 2010 roku

Pan Wojciech M. Leszek
Agencja Turystyczna Wilejka
90-269 Łódź, ul. Piotrkowska 20

Szanowni Państwo,


Grupa pracowników Politechniki Łódzkiej wraz z rodzinami odbyła w dniach 2-6 czerwca br. Wycieczkę LITEWSKIM TRAKTEM zorganizowaną przez Państwa Agencję.

Dziękujemy za wspaniały i bezpieczny pobyt, gratulujemy wyboru trasy wycieczki, jej profesjonalnego przygotowania i realizacji. Zobaczyliśmy bardzo dużo, poznaliśmy dawną, ale i obecną historię zwiedzanych ziem, zachwycaliśmy się zabytkami i ich renowacją.

To była podróż nie tylko poznawcza, ale również refleksyjna i sentymentalna, nie sposób zapomnieć o polskości Grodna, Wilna, Nieświeża i innych odwiedzanych miejsc. Przeżyliśmy ogromne wzruszenie przed obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej, podczas spotkania z Rodakami w Bohatyrowiczach, spacerując uliczkami Nowogródka, wspominając często burzliwe dzieje Grodna.

Szczególne podziękowania kierujemy do Pana Maćka, naszego pilota który dzielił się z nami swoją bardzo duża wiedzą i zapałem, otaczał opieką i traktował z wyrozumiałością. Byliśmy pełni uznania, mimo młodego wieku, dla profesjonalizmu Pana Maćka, Jego spokoju na granicy i niezmordowanych sił w aktywizowaniu nas do zwiedzania i spacerów. Życzymy Mu pasji i satysfakcji w pojętej profesji oraz dobrego kontaktu z grupami wycieczkowymi.

Z dużą przyjemnością zwiedzaliśmy Wilno w towarzystwie miejscowej przewodniczki, Pani Mirosławy Naganowicz, Polki choć z litewskim obywatelstwem, uroczej Kobiety, która piękną polszczyzną i z ogromną kulturą roztaczała przed nami uroki miasta i uczyła miłości do jego polskiej historii i pamiątek.

Dziękujemy również naszemu kierowcy, Panu Klaudiuszowi ze Skierniewic, który wiózł nas bezpiecznie, choć czasem z ułańska fantazją i nie porzucił do końca.

Bardzo miło spędziliśmy czas, sprawdziliśmy swoje możliwości kondycyjne i nabraliśmy ochoty na kolejne wycieczki. Mamy więc nadzieję na kolejne spotkania z Wilejką i dalsze wspólne wyprawy.

W imieniu Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” w PŁ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Łódź, dnia 12.10.2009 r.


Sz. P. Wojciech Leszek

Agencja Turystyczna Wilejka



Szanowny Panie


W imieniu Polskiej Grupy Farmaceutycznej S. A. oddział w Łodzi oraz wszystkich uczestników wyjazdu do Moskwy w terminie 3-8 października br. Pragne na Pana ręce złożyć serdeczne podziękowanie dla pilota naszej wycieczki pani Hanny Nasalskiej. Była Ona nie tylko pilotem ale i naszym wspaniałym opiekunem czuwającym na d wszystkimi uczestnikami.


Dziekujemy za opowieści, których nas Pani Hania raczyła podczas tych niezapomnianych chwil spędzonych w stolicy Rosji. Jej wiedza i sposób przekazywania były na najwyższym poziomie.


Serdecznie dziękujemy Pani Hani za znakomitą organizacje i zaangażowanie i sprawność w działaniu oraz dodatkowe atrakcje i niespodzianki odbiegające od programu.


Wspomnienia, jakie pozostaną w naszej pamięci po tej niezwykłej wyprawie są wspaniałe.


Z podziękowaniami i pozdrowieniami

Anna

Dyrektor PGF S.A. O/Łódź


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Serdecznie gratulujemy WILEJCE za posiadanie tak wszechstronnego przewodnika jakim jest pan Janusz (pilot wycieczki do Petersburga-białe noce) Opieka w jego wydaniu była nienaganna , wiedza godna uwagi a każda godzina trwała zbyt krótko.Jego rodzaj inteligecji jest jak przyprawa z najprostrzych rzeczy robi cuda.Jest orgyginałem,a wsród ludzi jest więcej kopii niż oryginałow.

z poważaniem

Wiesława i Jan

03.07.2008

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pragniemy złożyć serdeczne podziękowanie na ręce kierownictwa Agencji Turystycznej "Wilejka" w Łodzi za znakomitą obsadę personalną i niemniej znakomitą obsługę wycieczki przez pilota uroczą Panią Natalię Romaniuk, z którą mieliśmy przyjemność uczestniczyć w dniach 27-30. 08 b.r. w podróży do Lwowa i Żółkwi. Pani Natalia wykazała się duża wiedzą ,osobistą kulturą i serdeczną opieką nad turystami.Kiedy jeden z nich zachorował zorganizowała pomoc zachowując się jak najlepszy profesjonalista.

Słowa uznania i wdzięczności przekazujemy dla sympatycznego kierowcy autokaru Pana Władysława, również znakomitego fachowca,który mimo zmęczenia, przekraczając (w pozytywnym sensie ) swoje obowiązki ułatwił nam połączenie z rejsowym autobusem do Gostynina dzięki czemu nie byliśmy skazani na przymusowy i kosztowny nocleg w Warszawie.Jadąc z nim mieliśmy poczucie pełnego komfortu i bezpieczeństwa.Możecie być Państwo dumni z takich pracowników,którzy są najlepszą promocją dla Waszej Agencji.

Wyrażamy chęć aby słowa uznania dla wysiłku włożonego przez wymienione osóby w końcowy sukces ( zadowolenie wszystkich uczestników z wycieczki) zostały im przekazane.Nic bowiem tak nie mobilizuje i aktywizuje do dalszej pracy jak docenienie starań i wysoka ocena obiektywnych i beztronnych osób. Satysfakcja z dobrze wykonanego zadania i szacunek innych dla wielu są ważniejsze aniżeli pieniądze.


Serdecznie pozdrawiamy ; Zdzisław i Tadeusz turyści z Gostynina,którzy zafascynowani urokami Wschodu zostaną, jeśli zdrowie pozwoli, Waszymi stałymi klientami


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agencja Turystyczna WILEJKA

Łódź ul. Piotrkowska 20





Uczestnicy wycieczki autokarowej na Litwę w dn. 18-22.06.2008 r. składają wyrazy podziękowania dla :

  • Pana Leszka Sińskiego za beztresową, bezpieczną jazdę w trudnych warunkach drogowych, w czystym i wygodnym autokarze.

  • Pana Andrzeja Jankowskiego, który jako pilot wycieczki wykazał się dużą wiedzą, niezwykłą troska o sprawy logistyczne i ujmującym sposobem bycia.


Uroki oglądanego kraju oraz godna naśladowania praca obu Panów sprawiła, że była to dla nas wycieczka niezapomniana.


W imieniu uczestników

organizatorzy:

Marek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


04.07.2005


Agencja Turystyczna

WILEJKA


Sz. P. Wojciech M. Leszek

90-269 Łódź

Piotrkowska 20


Szanowny Panie Wojciechu


Miło mi było spotkać się z Panem w Warszawie i dziękuje za przygotowanie mojej dokumentacji dla nastepnej wycieczki 16-ego b.m. „Szlakami Polesia I Wołynia”


Chciałbym również wyrazić eźpresis verbis swój podziw i wdzięczność dla Pani K. Lange, która prowadziła z nadzwyczajną troskliwością, zdolnością i poświęceniem wyjazd do Starobielska


Mówię te słowa nie z polskiej ekscytacji, która często wpada z jednego ekstremum podziwu w drugi, negatywny krytycyzm, ale z całą świdomością, gdyż samemu pracowałem w turystyce międzynarodowej ponad 30 lat w turystyce międzynarodowej na wszystkich kontynentach i mogę ocenić człowieka obiektywnie.


A Pani K. Lange, otaczała naszą grupę z troskliwością, jakiej nigdy w żadnej organizacji AMEXCO, Kuoni, TUI, Danzas, Fert czy KLM, LH, JAL lub SR nie spotykałem.


Bo to już nie był czysty profesjonalizm, ale DUSZA tej Pani, która opiekowała się pieczołowicie tymi starszymi Paniami, przed którymi głęboko chylę swoje czoło, w połowie dla ich poświęcenia i ofiary w uczestnictwie mozolnej i uczuciowo wróciłam z wyczerpującej pielgrzymki na litwę.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


	
Szanowni Państwo
 Dziękujemy za dobrze zorganizowaną wycieczkę -Białe Noce.
 Pan Janusz  swoją osobowością zaćmił wszystkie
 niedogodności związane z aurą. To naprawdę znakomity
 przewodnik i organizator. Byliśmy na kilku wycieczkach z
 Itaką i Orbisem zwiedzając Europę Zachodnią ale tą uważamy
 za najlepszą pod względem prowadzenia.
 Gratulujemy Państwu wyboru takiego Pilota - my zaś znajomym
 przekażemy wiadomości o dobrej jakości usług turystycznych
 Agencji Wilejka.

                  Bardzo zadowoleni z wycieczki
 małżeństwo z Warszawy,

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Witam

W imieniu swoim i narzeczonego chcielibysmy podziekowac za udany pobyt i 
niezpomniane wrazenia, ktorych doznalismy podaczas wycieczki "Szlakiem 
Bohaterow Trylogii".
Szczegolne slowa uznania naleza sie panu Janowi Przybyl za wspaniala 
lekcje historii jaka nam udzieli dzieki swojej ogromnej wiedzy i 
pasjonujacym sposobie opowiadania o miejscach, ktore odwiedzalismy.
Slowa uznania dla przesymatycznego pana Marka kierowcy, ktory nie tylko 
profesjonalnie i mistrzowska precyzja prowadzil autokar ale tez sluzyl 
informacja i pomoca podczas wycieczki.
Bylismy rowniez mile zaskoczeni standardem zakwaterowania i wyzywienia!

Pozdrawiamy
Gosia i Marcin



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Łódź, 06.06.2005



Dla Agencji Turystycznej WILEJKA

w Lodzi ul. Piotrkowska 20





W dniach 25-29 maja 2005 roku członkowie Sekcji Turystycznej przy PolskimTowarzystwie Farmaceutycznym - Oddział w Łodzi odbyli wycieczke do Lwowa i okolic korzystając z pośrednictwa Biura Turystycznego WILEJKA w Łodzi przy ul. Piotrkowskiej 20.


Stowarzyszenie Pilotów Wycieczek Zagranicznych



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gdańsk 12.07.2004.


Sz. P. Wojciech M, Leszek

Agencja Turystyczna WILEJKA

ul. Piotrkowska 20

90-269 Łódź



W imieniu chórzystów Towarzystwa Śpiewaczego im. K. Szymanowskiego z Gdańska naczele z p. dyrygent Józefą Siudaczyńską i ks. Józefem Makiłłą, którzy byli uczestnikami wycieczki na Ukrainę w dn. 21-29.06.2004 pragnę serdecznie podziękować za wspaniale zorganizowany pobyt i zwiedzanie Ziem tak bardzo związanych z polska historią oraz bliskich naszym sercom.

Dziękujemy również za oddelegowanie p. Sławomira Jacewicza, aby właśnie on „matkował” nam w tej drodze. Jego doskonała operatywność, niewzruszony spokój, dobry humor i uśmiech potrafiły rozładować każde napięcie, a rozległa wiedza, którą ochotnie dzielił się z nami dostarczała dodatkowych przyjemności poznawania tamtejszych ludzi i ich obyczajów.

Chór nasz istnieje już 59 lat i ma w swojej tradycji coroczne wycieczki lub pielgrzymki, a co za tym idzie równie częste spotkania z pilotami podczas tych wojaży. Wszyscy uczestnicy ostatniej wyprawy zgodnie orzekli, że tak wspaniałego pilota jak p. Sławek jeszcze nie mieliśmy. Po prostu „perełka wśród pilotów” !!!

Mamy nadzieje, że jeżeli kiedyś poprosimy „WILEJKĘ” o organizację naszej eskapady – znowu towarzyszyć nam będzie p. Sławek .

Serdecznie pozdrowienia Szanownego Pana i pozostałych pracownikó „WILEJKI”


w imieniu wszystkich uczestników wycieczki przesyła


Ewa


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bielsko-Biała, dn. 12.07.2003



BIRO PODRÓZY WILEJKA


Dotyczy wycieczki: Białe Noce


W nawiązaniu do wycieczki organizowanej przez Wasze biuro w dniach 25.06-5.07/03, grupa Bielsko-Cieszyńska wyraża swoje uznanie i osobiste zadowolenie.

Chcielibyśmy podziękować za wspaniałą organizację, punktualność, wysoką kulturę i prześwietną pilotkę Panią Basię Targosz. Jest wspaniałą organizatorką o wielkim osobistym uroku, bardzo dużej wiedzy fachowej, perfekcyjnej znajomości swojego zawodu tego co robi i doskonałej znajomości języka. Wykazała wiele troski o każdego uczestnika wycieczki, równiez pilotom miejscowym należy sie bardzo duże uznanie: Kowno, Ryga, Polskiej Szkole za wspaniałe przyjęcie i wiele serdeczności , talinie, Helsinkach, Petersburgu i Wilnie. Biuro, które posiada takich pilotów może liczyć na szeroką reklamę ze strony uczestników wycieczki. W roku przyszłym grupa Bielsko-Cieszyńska na pewno skorzysta z waszych usług, najprawdopodobniej będzie to Krym.


Z wyrazami szacunku w imieniu wszystkich uczestników wycieczki

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Pan Wojciech M. Leszek

Agencja Turystyczna WILEJKA




W imieniu uczestników wycieczki szkoleniowo integracyjnej „Śladami historii po Ziemi Lwowskiej i Stanisławowskiej” odbytej w dniach 17-22.03.0 pragniemy przekazać nasze podziękowania i wdzięczność za organizacje wyjazdu i wybór osoby pilota, którego wiedza oraz kultura osobista wywarły na uczestnikach nad wyraz pozytywne wrażenia,



Z poważaniem
Zbigniew

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Łęczno, dn. 04.09.2002r



Pan Wojciech M. Leszek
Agencja Turystyczna WILEJKA
ul. Piotrkowska 17


Będąc wyrazicielem własnej jak i współpracowników opinii składam Panu wyrazy uznania dla fachowej i sprawnej organizacji wyjazdu turystycznego do Wilna w dniach 30.08.2002-01.09.2002 dla pracowników nadleśnictwa Łęczno.
Rozwijając nadmieniam, iż wynegocjowany i zapisany w umowie ramowy program wycieczki zrealizowany został kompletnie, a jednocześnie udało się Państwu wyłonić i przekazać sentymentalną nutkę, na którą to z pewnością oczekiwaliśmy kierując się w stronę historii polskości

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Łódź dn. 26.09.2002



Szanowny Pan
Wojciech M. Leszek
Prezes A.T. „Wilejka”



Rada Zakładowa Związku Nauczycielstwa Polskiego w Uniwersytecie Łódzkim składa Kapitanowi i Załodze „WILEJKI” serdeczne wyrazy uznania za zorganizowanie przepięknej wycieczki na Litwę, Łotwę i do Estonii (16-22.09.2002)
Szczególnie chcemy podziękować za „matczyną” opiekę pilotów i przewodników a także wspaniałą i bezpieczną jazdę oraz kulturę osobistą kierowcy – p. Sławomira

w imieniu RZ ZNP UŁ

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gdynia 25.09.2001



Pan Wojciech M. Leszek
AT „ Wilejka” w Łodzi

W imieniu własnym i młodzieży – laureatów konkursu o zbrodni katyńskiej, uczestników wycieczki-pielgrzymki do Katynia, ufundowanej przez Radę ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, serdecznie dziękuje AT „Wilejska” za sprawną realizację programu i doskonałą organizację podróży. Wiem, że znaczący wkład pracy w przygotowanie programu wniosło Stowarzyszenie „Rodzina katyńska” ale praktyczna realizacja całego przedsięwzięcia należała do pilota – Pani Kasi Lange. Wydawało mi się, że jako były pilot wycieczek wiem na czym polega rola pilota, ale to co zaprezentowała nam Pani Kasia przerosło moje wyobrażenia o doskonałości tej osoby w prowadzeniu grup. Jej profesjonalizm w realizacji programu i niezwykła serdeczność dla każdego uczestnika pozwoliła zrealizować najdrobniejszy szczegół trudnego przecież projektu. Nie bez znaczenia dla tych sukcesów było zachowanie kierowcy – Pana Jana , bezpiecznie prowadzącego autokar, niezwykle uprzejmego dla uczestników i znakomicie współpracującego z pilotem podczas długiej podróży.
Mam nadzieję, że wspaniała organizacja i profesjonalna obsługa naszej podróży na Kresy Wschodnie oraz bogate wrażenia wyniesione przez uczestników wycieczki-pielgrzymki do Katynia znajdą także potwierdzenie w indywidualnych wypowiedziach młodzieży


Z wdzięcznością i szacunkiem
Kazimierz

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Urząd m. st. Warszawy dla Dzielnicy Bemowo


Pan

Wojciech M. Leszek


Agencja Turystyczna Wilejka

Radość, która przemienia się w dziękuje,

jest najlepszą wdzięcznością”

G.E. Leassing


Szanowni Państwo

jest mi szcególnie miło przekazać Pana i Pana współpracownikom wyrazy uznania i podziękowania za profesjonalne przygotowanie wycieczki do Lwowa w dniach 23-26 października br., której uczestnikami byli seniorzy z dzielnicy Bemowo


Stworzone przez Państwa firmę warunki pobytu, atrakcyjność programu, a także życzliwa i troskliwa opieka zasługują na szczególne podkreślenie. Jest to tym bardziej istotne, że uczestnikami wycieczki byli ludzie starsi, dla których odwiedzenie kresów wschodnich było ważne tak pod względem turystycznym jak i osobistym.


Ogromne zaangażowanie Pana Igora , daleko jak sądze wykraczające poza standardowy zakres przypisanych obowiązków, wyrozumiałość oraz przejawiana troska o uczestników wycieczki, miały niewątpliwy wpływ na stworzenie miłej i przyjaznej atmosfery. Umiejetności organizacyjne i kordynacyjne, którymi wykazuje się Pana współpracownik pozwoliły na doskonałe zsynchronizowanie wszystkich elementów tak bogatego programu.


Licząc na dalszą równie miłą współpracę i oczekując na spotkanie w najbliższym czasie, pozostaję z wyrazami szacunku.


Naczelnik Wydziału Kultury

dla Dzielnicy Bemowo

Jolanta


Potwierdzeniem wykazywanej przez uczestników wycieczki życzliwości i wdzięczności za organizację i opiekę, jest wiersz napisany przez Antoniego Żaka – jednego z seniorów, który to pozwalam sobie przesłać.



Wycieczka do Lwowa

23 paxdziernika

roku bieżącego

pojechali do Lwowa

seniorzy z miasta stołecznego

Dzielnica Bemowo wycieczkę firmuje

a Pani Jola świetnie nam matkuje

Drugą dobrą mamą jest nasza Maryla

która w klubie na ci dzień życie nam umila.

Nad całościa czuwa wspaniały Igorek,

który nosi skarpetki w artystyczny wzorek

Dwoje operatorów wszystko filmuje

oj pewnie nie jeden tego pożałuje

Nasz kierowca Janusz

to mistrz kierownicy

co szczególnie widać na śliskiej ulicy.

Wszystkim organizatorom

pięknie się kłaniamy

i najlepsze życzenia od seniorów składamy


Autor – Antoni Żak


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zielona Góra 2001.06.25



Wojciech M. Leszek

Agencja Turystyczna „Wilejka”


Szanowni Państwo


Pragnąłbym w imieniu własnym i swojej żony serdecznie podziękować Państwu za zorganizowanie wyjazdu do Charkowa i Starobielska.

Nawiedzenie cmentarza w Charkowie oraz pobyt w Starobielsku bardzo mnie wzruszyło i poruszyło z różnych zresztą względów.

Specjalne podziękowania chciałbym skierować na ręce PP. Katarzyny i Janusza Lange, którzy byli głównymi organizatorami Pielgrzymki.

Bez zapobiegliwości, zmysłu organizacyjnego oraz kultury wewnętrznej Pani Katarzyny oraz bez doświadczenia, rzetelności i zaangażowania emocjonalnego Pana Janusza wyjazd nie byłby czym pozostał w mojej pamięci.


Łącze wyrazy szacunku

Jerzy



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kochana babciu


W tym roku w kwietniu byliśmy w Katyniu. Moja mama, Ela (córka cioci Janki). Krzychu z Chełmna i twoi najmłods wnukowie: Piotr i ja.

Jakoś tak się złożyło, że mnie poproszono o opisanie naszych wrażeń. Miałoby się to ukazać drukiem i posłużyć ogólnie pojetej sprawie katyńskiej”. Babciu po raz pierwszy w życiu nie umiem odrobic pisemnego zadania. Nie wiem jak o tym pisać. List do ciebie to co innego, ale jak przekazać obcym ten natłok wspomnień, myśli, przeżyć i emocji.

Najbardziej do pojechania parł Krzychu. Pewnie nasiliło się to od śmierci jego mamy. Myślę, że dużo na ten temat rozmawiali i czuł się zobowiązany. Mnie również ciocia opowiedziała o odprowadzeniu ojca na dworzec we wrześniu 1939 r. Tylko widzisz dla mnie to był wtedy dziadek. Dopiero teraz wiem, że miał 43 lata, czyli w momencie śmierci był młodszy od każdego z wnuków, którzy dojechali na jego grób.

Pewnie znów nie zebralibyśmu się gdyby nie moja mama. Znasz Lilke. Jest na pewno urodzonym organizatorem. Zapisała się do gdyńskiego oddziału Rodziny Katyńskiej i stamtąd otrzymała potrzebne dane organizatorów. Pojechaliśmy z AGENCJĄ TURYSTYCZNĄ „WILEJKA” z Łodzi. W tzw. nowej Polsce odbywają się co roku: w kwietniu – w rocznice pierwszych mordów i w październiku przed Świętem Zmarłych.

Lasy wokół Smoleńska są ogromne. Podobnie jak w naszych Borach Tucholskich to obszar rekreacyjny. W promieniu 30-40 km są tam sanatoria, ośrodki wypoczynkowe i wczasowe. Miejscowość Katyń praktycznie nie istnieje. To kilka walących się chałup i idąca w ruine willa NKWD. Opodal wyznaczonego terenu cmentarza, obecnie budowane są całkiem imponujące domy jako letniska i nie tylko. Teren polecany ze względów klimatycznych.

Sam cmentarz jest duży. Szerokie aleje, mogiły ekschumowanych, przykryte metalowymi płytami jamy śmierci, piękny postument pokryty mosiężnymi literami imion i nazwisk poległych; umocnione wzniesienie, którego murowane ściany pokrywają tablice inskrypcyjne (imię, nazwisko, data urodzenia, stopień wojskowy). Wiesz Babciu, my jesteśmy szczęściarze. Piotrek znalazł dziadka na pomniku, a tabliczka Jana Szymana Komendeckiego jest przy samej ziemi. Wianuszek ze słonecznikami, który wiozłam z Krakowa, znalazł się dokładnie pod nią.

Dlaczego napisałem szczęściarze? Bo teraz mamy pewność, że twój mąż, ojciec mojego ojca, dostąpił godnego pochówku. Był ekschumowany zidentyfikowany, co jest rodzajem szczęścia w tym bezmierze bólu, łez i krwi. Nam Polakom pozwolono wreszcie pochować większość pomordowanych, ale cmentarz posiada również część rosyjską, gdzie nie było żadnych ekshumacji. Na chybił trafił wyznaczono tam kilka symbolicznych mogił w miejscu, gdzie jeśli nie same egzekucje, to zbiorowe pochówki ofiar reżimu zdarzały się jeszcze w latach 70 ubiegłego wieku. Ten cmentarz to teren wydarty ohydzie zbrodni. Maleńka enklawa moralnego zwyciestwa prawdy. Rażą napisy wyłącznie cyrylicą, a rosyjska administracja nie zawsze jest przychylna polskim inicjatywom. Jak słyszę w Charkowie i Miednoje jest jeszcze gorzej. Mimo to doczekaliśmy się.

Katyń to dzisiaj słowo – klucz. O stalinowskich zbrodniach mówi się i psze coraz więcej. Zachód też już przestał „chować głowę w piasek”. Tuż przed wyjazdem oglądałam duński film i czytałam mądrą książkę Amerykanina. Świat o tym już wie i mówi głośno. Może kiedyś spadkobiercy (za twoich czasó mówiło się >kacapy<) zachowają się z honorem i przeproszą. Na razie się na to nie zanosi. Szar naród żyje, jak od wieków, biedą i beznadzieją a mentalność „wierchuszki” pozostaje niezmienna. W Smoleńsku pielęgnowane są przede wszystkim statuty i pomniki, w tym gigantyczny Lenin. Co dla nas Europejczyków XXI w. jest nie do pojęcia.

Popatrz Babciu, musiało minąc ponad pół wieku, ale ja przynajmniej mogłam tam pojechać i mogę Ci otym napisać. Nie muszę jak ten kulawy mężczyzna, przekradać się do twojego domu, żebyś dowiedziała się gdzie zginoł twój mąż. To wspomnienie, przeczytany z Tobą list z Kozielska odżyły w sercu Eli jako swoisty testament. Twoja pierworodna wnuczka ma dziś 60 lat i robi się podobna coraz bardziej do matki, ale ma twoją klasę. Tę, o której opowiada mi przyjaciółka rodziców, pani Halina z Chełma.

Jako dziecko nie mogłam takich rzeczy zauważać, ale dziś wiem, że ta właśnie cecha pozwoliła Ci przetrwać. Ciężko harująca wdowa, bez prawa do emerytury i jakichkolwiek odszkodowań wojennych, miałaś swoją godność. Mam poczucie, że troche z tego mamy i my – twoje wnuki.

Wiem, że Ty i Dziadek jesteście razem w zupełnie innej rzeczywistości i pewnie te sprawy niewiele was obchodzą. My jednak mogliśmy dla Was chociaż tyle zrobić.



Agnieszka
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


STOWARZYSZENIE RODZIN KATOLICKICH ARCHIDIECEZJI ŁÓDZKIEJ


Koło nr 35 przy parafii św. Elżbiety Węgierskiej (OO. Bernardyni)

ul. bł. Anastazeg Pankiewicza 15 91-738 Łódź



A.T. Wilejka

Wojciech M. Leszek

90-269 Łódź


W imieniu wspólnoty uczestniczącej w wycieczce do Sankt Petersburga chcielibyśmy złożyć na ręce kierownictwa Firmy serdeczne podziękowania. Cały wyjazd zorganizowany był

w sposób profesjonalny. Program wyjazdu obejmował bardzo ciekawe miejsca w pięknym mieście. Szczególnie zauroczeni byliśmy wiedzą i sposobem jej przekazania przez naszego przewodnika Pana Wiktora Lusnikowa. Pan Wiktor jest osobą wysoce kompetentną, zaangażowaną i otwartą. Dbał o wszystkich uczestników wycieczki a dodatkowao „załatwił” nam ładną pogodę.

Chciałbym jeszcze raz podziękować Pani Ani naszej pilotce za nocną troske o naszą koleżanke i pogratulować jej cierpliwości.

Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś będzie nam dane współpracować.

Pozdrawiamy z wyrazami szacunku i modlitewnej pamięci.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kraków, dnia 30.10.2001


Szanowni organizatorzy pielgrzymki do Katynia „Wilejka”

Pani Ewo i Pani Januszu


Uczestnicy pielgrzymki z Rodziny Krakowskiej zwracają się do Was kochani ze słowami serdecznej i gorącej podzięki, zato co przeżyliśmy Wasz trud w organizowaniu tej niepowtarzalnej pielgrzymki, dla nas przyniósł przezycia o których nie marzyliśmy. To co miało miejsce to powrót do lat dzieciństwa i młodości. To chwile wspomnień i powrotów do lat naszych najszczęśliwszych – bo była cała Rodzina. Okaleczeni samotni moglismy dzieki Wam mysla wrócić do tych lat – tam na miejscu tragicznym. Łzy nasze smutku ale i zadowolenia, że możemy tu być gdzie powinniśmy bo tu są Ci, którzy dali nam życie.

Msza św. z kazaniem ks. Prałata płk. H. Polaka to wzruszająca do łez słowa , które pozostaną w nas długo. Wieczorne spotkania przy swietle reflektorów, to już całkiem niepowtarzalna chwila w życiu. „Wszystkie msze dzienne sprawy” i „Boże, któryś jest w niebie” - w takiej scenerii – to już brak słów aby wyrazić to co działo się w nas a do tego cząstka Różańca świętego.

Te wszystkie nasze łzy, za wszystkie przeżycia, za wszystko co dla nas zrobiliscie – niech Wam Bo błogosławi na dalsze pielgrzymowanie tam gdzie są dla nas miejsca święte, bo tam są nasi Najbliżsi

Szczęść Boże na dalsze Wasze dni. Niech Maryja, najlepsza Matka nasza dodaje Wam sił a Kasi zdrowia do tak wspaniałej i potrzebnej pracy.

wizy, Białoruś, Rosja, bilety, lotnicze, autokarowe, ubezpieczenia, turystyczne, wycieczki, imprezy, Białoruś, wycieczki do Gruzji, Petersburg, Wiedeń, Budapeszt



Zapisz się do newslettera

 
Zapisz Wypisz